· 

Wat is een gewichtsconsulent?

Het is allereerst misschien wel even handig om uit te leggen wat een gewichtsconsulent doet. Of liever: wat een gewichtsconsulent niet doet. Wil je een aantal kilo’s kwijt, maar heb je ook gezondheidsklachten zoals diabetes, hartklachten of een hoge bloeddruk? Dan mag ik je niet begeleiden. Dan stuur ik je door naar een diëtist. Diëtisten zijn gespecialiseerd in het samenstellen van diëten voor mensen met lichamelijke klachten. Gewichtsconsulenten begeleiden gezonde mensen. Gezonde mensen die graag een paar (of meer) kilo’s kwijt willen om gezond te blijven. (Of juist aankomen, want dat kan ook.) Ze krijgen geen dieet, maar een op maat gemaakt voedingsadvies. En een beweegadvies natuurlijk. Want afvallen door alleen minder te eten of alleen meer te gaan bewegen is lang niet zo effectief.

Over afvallen is al heel veel geschreven en je kunt de tv niet aanzetten of er is wel een programma waarin mensen met overgewicht proberen af te vallen. Overgewicht, het is vaak het gespreksonderwerp op feestjes en de meeste mensen hebben wel eens een lijnpoging gedaan. Vaak met succes. Tenminste….. tijdelijk succes. Vaak zie je dat mensen na een fanatieke lijnpoging na een tijdje toch weer aankomen. Zelfs meer aankomen dan dat ze kwijt waren. Het bekende jojo-effect.

Het is ook wel logisch. Als je een lijnpoging doet, een bepaald “dieet” volgt, verander je je eetgewoonte en zul je altijd afvallen. Of je nu al je koolhydraten uit je voeding weglaat of 2 maaltijden per dag gaat vervangen door shakes, je zult kilo’s kwijt raken. Maar als je op je streefgewicht bent en je weer “gewoon” gaat eten gaat het vaak fout. Tijdens de lijnpoging heb je namelijk niet geleerd wat nou eigenlijk een goede en gezonde voeding is voor jou. Je weet dus niet hoeveel je waarvan zou moeten eten om je gezonde gewicht vast te houden. En dat is jammer. Je vervalt dan al snel weer in je oude eetgewoonte en dus kom je weer op je oude gewicht terug. Vaak is wel je portemonnee een stuk lichter…..

Wat mijn methode anders maakt? Bij mij leer je wat voor jou een gezonde voeding is en je leert variëren. Geen voedingsmiddelen die op een verboden lijst staan, maar leren waar je op kunt letten om gezonde keuzes te maken. Je eet 3 gezonde maaltijden per dag en daarnaast 3-4 verantwoorde tussendoortjes. Het is een methode die werkt. Niet supersnel, maar wel blijvend.