· 

Moderne kwaal: de 'Text Neck'

De 'text neck', een steeds groter wordend probleem, met name onder jongeren!

De text neck is geen officiële medische term. Met de term wordt de houding bedoeld waarbij je met je hoofd voorovergebogen op je telefoon zit te lezen/appen(texten), waardoor je klachten krijgt. Met name jongeren in de groei doen dit gedurende de dag veelvuldig en voor langere tijd. Dat zorgt op den duur dat de kans op nek- of schouderklachten enorm toeneemt.

De voorovergebogen houding van je hoofd zorgt ervoor dat alle nekspieren, pezen en banden zich moeten inspannen om je hoofd in deze houding te kunnen houden. De belasting die hierdoor ontstaat is vele malen groter dan wanneer het hoofd in neutrale positie op de romp gehouden wordt. 
Het houdingsmechanisme is gemaakt om het hoofd op de romp te kunnen dragen. In neutrale stand wordt +/- 4,5 tot 5,5 kg gedragen. Echter, wanneer je hoofd in voorovergebogen houding verkeerd bij het lezen/appen op je telefoon ( gemiddeld 60 graden buiging van de nek) is de draaglast +/- 27 kg. Je kunt je voorstellen dat door langdurig in deze houding te zitten, overbelastingsklachten de hand in worden gewerkt.

De afgelopen jaren zijn onderzoekers veel gestuit op vroegtijdige degeneratieve afwijkingen aan de wervelkolom bij jonge personen. Deze onderzochte personen waren te jong om zulke degeneratieve veranderingen te vertonen. Normaliter komen deze vormen van slijtage enkel bij ouderen voor of mensen met een beroep waarbij het hoofd veelvuldig voor langere tijd in voorovergebogen houding verkeerd zoals bij tandartsen.

Uit onderzoek is ook gebleken dat appen/lezen op de telefoon het meest schadelijk is, vergeleken met andere activiteiten op de telefoon zoals een filmpje bekijken of surfen op het internet. Hierbij worden meer afwisselende houdingen geconstateerd dan bij appen/lezen.

Aanbeveling: geen uren spenderen aan het kijken naar telefoon, tablet of laptop. Daarnaast geldt natuurlijk: use it or lose it! Om je nek te ontzien is het van belang dat je spieren goed functioneren en goed ontwikkeld zijn! Dus trainen, trainen, trainen!

Bronnen: 
1. DeWitt D. How to Avoid Neck Pain from Texting, 11/02/2015, https://www.spine-health.com/conditions/neck-pain/how-avoid-neck-pain-texting. 
2. Lee S, Kang H, Shin G. Head flexion angle while using a smartphone. Ergonomics. 2015;58(2):220-226.
3. Hansraj KK. Assessment of Stresses in the Cervical Spine Caused by Posture and Position of the Head. Surgical Technology International. 2014;11(25):277-9.