· 

Update jouw eetgewoontes

Veel mensen willen wel gezonder eten, maar weten eigenlijk niet hoe ze dat het beste kunnen aanpakken. En is gezonder dan ook nog wel lekker? Hier een paar tips over hoe je heel gemakkelijk jouw eetgewoontes kunt updaten zonder dat je het idee hebt dat je meteen "op dieet" bent.

  • Probeer zo vaak mogelijk een gezondere keuze te maken. Een hulpmiddel hierbij is bijvoorbeeld de Kies-Ik-Gezond-App van het Voedingscentrum. Hierin kun je in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is
    Download in Play Store
    Download in App Store
  • Kleine stapjes in de juiste richting zijn ook belangrijk: als je alleen al kiest om voortaan geen suiker meer in je koffie of thee te doen is dat al een belangrijke gezonde keuze. Tel maar uit hoeveel suiker je dat op jaarbasis scheelt.
  • Light-producten zijn niet altijd gezonder! Een product mag Light heten als er 30% minder suiker of vet of calorieën in zit. In Light pindakaas zit wel 30% minder vet, maar om het wel lekker te houden hebben ze er even vrolijk meer suiker in gestopt waardoor het aantal calorieën ongeveer gelijk is gebleven. Het vet wat eruit gehaald is is ook nog eens gezond plantaardig vet. Tja.....
  • Sommige recepten die je tegenkomt zijn wel erg lekker, maar tegelijkertijd niet echt gezond. Als je die recepten nou eens zelf gezonder maakt door een aantal ingrediënten te vervangen door gezondere alternatieven? Zoals bijvoorbeeld Pasta Carbonare. Vervang de witte pasta door volkorenpasta, kaas door 30+ kaas, slagroom door zuivelspread en melk en het scheelt je zomaar 200 kcal en 5 gram verzadigd vet! Hieronder vindt je het complete recept.

Je hoeft dus echt niet altijd alleen maar verantwoorde keuzes te maken. Maar hoe vaker je dat wel doet hoe gezonder je leefstijl wordt. En als je weet hoe je gezonder kunt kiezen maakt dat de keuze wel gemakkelijker.

 

Recept Pasta Carbonare op verantwoorde wijze 

Hoofdgerecht voor 4 personen, bereidingstijd 15 minuten

 

Ingrediënten

• 240 g volkoren Pasta (ongevuld), ongekookt

• 150 gram magere spekblokjes (wil je echt gezond? Gerookte zalm kan ook!)

• 1 klein lente-ui

• 1 teentje knoflook

• Ei

• 200 g zuivelspread naturel, light

• 125 ml melk, mager

• 20 g geraspte 30+ kaas 

• eetlepels peterselie

• Peper

 

Bereiding

• Breng een grote pan water aan de kook. Voeg de pasta toe en kook volgens de instructies op de verpakking gaar.

• Snipper de lente-ui en de knoflook. Verhit een pan met antiaanbaklaag op gemiddeld vuur. Voeg hieraan het spek, de lente-ui en de knoflook toe. Bak gedurende 5 minuten tot de spekjes en uitjes zacht zijn.

• Klop het ei. Hak de peterselie. Meng het ei met de zuivelspread. Voeg de spekjes en de lente-ui toe en meng goed door. Voeg de melk, de helft van de geraspte kaas en de peterselie toe. Breng op smaak met peper en zout.

• Giet de pasta af en doe daarna weer terug in de pan. Roer het eimengsel door de pasta en zet het vervolgens weer op laag vuur. Verwarm al roerend nog 2 tot 3 minuten totdat het geheel is ingekookt. Strooi de resterende geraspte kaas over de pasta.

 

Voedingswaarde per persoon

 

Energie 497 kcal

Eiwit 26.9 gram

Koolhydraten 43.8 gram

Vet 22.9 gram

Verzadigd vet 10 gram

Vezels 4.4 gram

Zout 2.34 gram

 

Eet smakelijk! Wil je meer weten over hoe je jouw eetpatroon kunt updaten? Je kunt HIER een afspraak maken met de gewichtsconsulent.