· 

Is light wel zo'n goede keuze?

Veel mensen kiezen voor light producten omdat ze dan denken dat ze minder calorieën binnen krijgen. Maar dat valt vaak erg tegen. Er mag namelijk "light" op een product staan als er  30% minder calorieën, 30% minder vet of 30% minder suiker in zit. Veel fabrikanten maken dus een light product met 30% minder vet erin. Om het dan toch lekker te maken stoppen ze er dan ter vervanging 30% meer suiker in. En dus hoeft het zeker geen 30% verschil in calorieën te betekenen. Kijk maar eens naar het verschil tussen de volgende soorten pindakaas:

 

kCal

Vetten

Verzadigd vet

Koolhydraten
(waarvan suiker)

Vezels

Eiwit

Calvé pindakaas

664

58 gram

8,5 gram

11 gram
(6,4 gram)

6,6 gram

21,0 gram

Calvé pindakaas light

580

41 gram

6,5 gram

32 (!) gram
(7,3 gram)

6,0 gram

18,0 gram

AH 100 % pindakaas

600

48 gram

7,5 gram

12 gram
(5,5 gram)

9,0 gram

26,0 gram

 

 

Overigens: de vetten in pindakaas zijn plantaardige, dus gezonde, vetten. Hiervan hoef je er helemaal niet minder binnen te krijgen. Waarom zou je dan dus voor light pindakaas kiezen? De 100% pindakaas, zonder toegevoegde, suikers, zout en conserveringsmiddelen is dan dus een veel gezondere keus!

Let de volgende keer dus eens op als je voor een "light" product wilt gaan. Lees het etiket of (nog makkelijker) download de "Kies Ik Gezond"-app  (of voor de iPhone) van het Voedingscentrum. Maak bewust zo vaak mogelijk de gezondste keuze en je zult het verschil zeker merken.

 

Eet je morgen ook een boterham met pindakaas als ontbijt? Probeer dit dan eens: Luxe volkorenboterham