· 

Supercompensatie

 

Misschien heb je wel eens gehoord dat rust heel belangrijk is als je veel fitnesst, of dat als je te vaak sport je alleen maar achteruit gaat in plaats van vooruit. Dit heeft allemaal te maken met het principe supercompensatie.

 

Het idee is dat door te trainen het prestatievermogen daalt. Denk maar eens na, vaak heb je na een zware training overal spierpijn en kan je tot enkele dagen daarna er last van hebben (als je tenminste zwaar genoeg getraind hebt!). Tijdens het trainen krijg je minuscuul kleine scheurtjes in je spieren, waar je lijf tot enkele dagen over kan doen om te laten herstellen. Dit is de herstelfase, en vervolgens komen we op het kenmerkende deel van het hele principe: de herstelfase schiet door, waardoor het prestatievermogen hoger komt te liggen dan het oorspronkelijke niveau. Dit heet de supercompensatie. Dit effect houdt een paar dagen aan waarna het prestatievermogen weer daalt tot het oorspronkelijke niveau. Dit is hieronder in een simpel grafiekje weergegeven.

 Afbeeldingsresultaat voor supercompensatie grafiek(Bron: CyclingWeb.nl)

Als je nu weer gaat trainen voordat je weer terug bent bij je beginniveau bouw je dus telkens spieren op. Je prestatievermogen gaat omhoog en je boekt echte winst. Daarom is rust na een zware training dus zo belangrijk. Maar daarom is het ook belangrijk om vaker te trainen dan maar 1 keer per week. Als je namelijk te lang wacht zak je weer terug naar je beginniveau en is eigenlijk al je werk voor niets geweest..... Wij houden het volgende principe aan: 1 x per week is te weinig, 2 keer per week is genoeg om je niveau een beetje op peil te houden en met 3 keer per week bouw je ook echt iets op! Gewetensvraag: hoe vaak train jij per week?