· 

Voorkom pijn en ziekten, beweeg vaker!

Sporten en bewegen is onderdeel van een gezonde leefstijl, en wordt daarom door iedere zorgprofessional aanbevolen. Door meer te bewegen en vaker te sporten, voorkom je een hele hoop gezondheidsklachten en verklein je de kans op (chronische) ziekten of overgewicht. Daarnaast wordt je cognitieve gezondheid gestimuleerd wat bijvoorbeeld een positief effect heeft op je concentratievermogen en je geheugen.

 

Als leidraad kun je de Nederlandse Norm Gezond Bewegen gebruiken. Minstens 5 dagen per week 30 minuten matig intensief bewegen, waarbij je hartfrequentie en ademhaling iets omhoog gaat. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht geeft de norm 60 minuten matig intensief bewegen per dag aan. Dit mag in blokjes van minstens 10 minuten.

Daarnaast is het van belang om niet alleen genoeg te bewegen, maar ook spierversterkende oefeningen te doen. Geadviseerd wordt om minstens 2 keer per week spierversterkende oefeningen te doen om de botten en spieren sterk te houden. Voor met name ouderen is het zinvol om deze oefeningen ook te combineren met balansoefeningen.

 

Om je gezondheid te bevorderen is sporten en bewegen dus erg belangrijk, maar minstens net zo belangrijk is stilzitten, ofwel sedentair gedrag, voorkomen. Dit sedentaire gedrag heeft namelijk een nadelig effect op je gezondheid, het is van belang je bewust te worden van de mate waarin je zit. Sedentair gedrag zijn activiteiten die niet boven je rustmetabolisme uitkomen, zoals liggen en zitten. Dus hobby’s zoals lezen en breien, maar ook zittend werk op kantoor valt onder sedentair gedrag.

 

Het is aanbevolen om deze activiteiten minstens iedere 20 minuten te onderbreken door in beweging te komen. Wanneer je zittend werk hebt is een zit-sta bureau eventueel ook een goed alternatief om je werk af te kunnen wisselen zonder dat je je werkplek iedere 20 minuten hoeft te verlaten. Probeer daarnaast ook bewuste keuzes te maken, zoals in de pauze bijvoorbeeld buiten een blokje om te doen.