· 

Chronische stress verminderen

Verlaag je stress levels, voorkom klachten!

 

Dat stress een destructieve werking heeft op je lichaam wisten we al. Toch komt stress helaas (onbewust) te vaak voor. Ruim de helft van de Nederlanders heeft regelmatig last van stress, en bijna 40% van de Nederlandse bevolking voelt zich meerdere keren per week oververmoeid.

 

Hoe komt dit nou? Door overvol geplande dagen, en te weinig ontspanning. Daarnaast voelen mensen steeds meer de druk om zich te bewijzen. Naar zichzelf, maar ook naar de buitenwereld toe. De werkdruk is hoog, de thuissituatie is druk en social media staat nooit stil. Men lijkt het idee te hebben dat ze continu iets moéten doen, omdat ze anders niet productief zijn.

 

Echter, daardoor ga je op den duur juist minder goed presteren. Door deze continue stress en drukte raakt je lichaam in een verhoogde staat van paraatheid, ofwel arousal. Dit houdt in dat je ook niet meer goed kunt ontspannen, zelfs al wil je dit erg graag. Op den duur zorgt dit ervoor dat je je oververmoeid voelt, maar kunnen er nog veel meer fysieke/mentale klachten ontstaan!

 

Je kunt onder andere last krijgen van:

·         Concentratieproblemen

·         Oververmoeidheidsklachten

·         Slaapproblemen

·         Hoofdpijn en/of nek/rugklachten

·         Vlugger emotioneel zijn ( bang, boos, nerveus, overspannen, etc. )

·         Minder zin in sociale activiteiten

·         Vlugger vatbaar voor bijvoorbeeld verkoudheid

·         Ademhalingsproblemen

 

Wat kun je er zelf aan doen?

Allereerst is het, voor iedereen, belangrijk om voldoende momenten van rust en ontspanning in te bouwen. Tijdens deze momenten ga je even iets doen waarbij je kunt ontspannen. Dit betekent dus níet dat je op je telefoon je e-mail of facebook gaat checken, maar iets waarbij jij kunt ontspannen. Dit kan een blokje om maken zijn, een stukje fietsen, even wat tekenen, muziek luisteren of gewoon genieten van een kop thee met een goed boek.

 

Sporten verlaagt je stresslevels. Ga dus lekker een eindje joggen door het park of in de sportschool aan de slag met cardio, gewichten of een leuke groepsles om je hoofd helemaal leeg te maken! Sporten is daarnaast goed voor je humeur. De sociale activiteiten die je in de sportschool hebt, hebben ook een positieve invloed!

 

Probeer je stress en drukte te uiten. Dit kan door bovenstaande tips, maar bijvoorbeeld ook door erover te praten. Dat lucht op.

 

Probeer uit wat voor jou de beste uitlaatklep is. Dit kan één van bovenstaande dingen zijn, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden.

 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

 

Indien u last hebt van fysieke klachten, kunnen wij met u aan de slag gaan om deze samen met u te verminderen/verhelpen. Daarnaast gaan we samen aan de slag te achterhalen wat nou precies die verhoogde arousal veroorzaakt, zodat u hier bewust van wordt en in het vervolg de signalen eerder oppikt. Zo voorkomt u dat het patroon zich weer herhaalt!