· 

Sporten bij haperende hersenen

Soms lees je wel eens iets dat dan zo met je beroep te maken heeft dat je het graag wilt delen. Zo ook nu. Ik heb het boek "Haperende hersenen" gehaald bij de bieb. Alzheimer, dementie, Parkinson, ik kom het in  het werk regelmatig tegen en dus heeft het mijn interesse. En toen ik dit stukje bij het hoofdstuk Alzheimer  las dacht ik meteen: dit moet iedereen weten! Het gaat om de volgende passage:

Er zijn voldoende aanwijzingen dat extra lichaamsbeweging  verbetering van symptomen oplevert. Zowel conditietraining als krachttraining heeft een (bescheiden) positief effect op het denkvermogen en op de zelfredzaamheid. Dat is een interessante bevinding omdat we weten dat extra beweging kan zorgen voor de uitgroei en rijping van nieuwe hersencellen in de hippocampus. Dat effect is niet specifiek voor dementiepatiënten, het treedt ook op bij gezonde mensen en bij mensen met vrijwel alle andere hersenaandoeningen. Een studie bij patiënten met Alzheimer liet al resultaat zien van elke dag tien minuten extra beweging. Een andere studie wees erop dat de combinatie van beweging met muziek wellicht nog beter werkt dan bewegen alleen. Welke soort sport of training nu precies het meest geschikt is, blijft nog onduidelijk. Het lijkt erop dat de grote spieren van rug en benen wel mee moeten doen om effect te sorteren. De studies die mensen zittend yoga of andere zittende vormen van gymnastiek lieten uitvoeren, gaven maar weinig resultaat.

(Bron: Haperende hersenen van Iris Sommer)

 

Ook al zou het om een bescheiden positief effect kunnen gaan, het is in ieder geval een positief effect en alle kleine beetjes helpen! Conditietraining en krachttraining waarbij de grote spieren van de rug en de benen meedoen. Laten we van dat soort oefeningen er nou tig hebben in de sportschool! En het gaat dus om een effect bij ALLE mensen. Gezond of met een aandoening als Alzheimer of Parkinson, het maakt niet uit. Ik denk dus dat hiermee maar weer eens bewezen is dat sporten goed is voor je lichaam. En voor je geest. Doe er je voordeel mee. En welke oefeningen er goed zijn voor je rug en benen dat leggen ik, en natuurlijk al mijn collega's hier, je heel graag uit. Tot snel dus!

Groetjes, Kitty