· 

Grote spiergroepen trainen

Het trainen van de grote spiergroepen komt elke keer weer terug als je op internet of in de bladen leest over trainen. De grote spiergroepen zijn belangrijk als je af wilt vallen, ze zorgen voor een belangrijk deel van je vetverbranding. Maar ook bij studies naar de behandeling van veel  ziektebeelden zoals diabetes, parkinson en Alzheimer, komt het steeds vaker naar voren dat het trainen van de grote spiergroepen gunstige effecten heeft. Maar welke spieren zijn dat dan en hoe train je ze?
De grootste spieren zitten in je benen, je rug, je schouders en je borst. Daarom zitten de volgende oefeningen eigenlijk standaard in een schema dat we maken voor onze klanten. En dan maakt het niet uit van welke leeftijd of in welke conditie de klant is. We passen de zwaarte van de oefening en de uitvoering ervan gewoon aan aan de klant/patiënt. Zo kan iedereen profiteren van de gunstige effecten van het trainen van de grote spiergroepen!

 

Squat 

Maak een spreidstand en buig door je knieën, waarbij de billen naar achteren gaan. Je knieën komen niet voorbij de tenen. 

Deadlift

Houd de benen bijna gestrekt, bekken gekanteld, met een rechte rug ga je naar beneden en weer omhoog. Dit kan in het begin zonder gewichten, maar je kunt het ook doen met wat gewicht (15 kilo bijvoorbeeld). Of met wat meer gewicht, 30 kilo is geen zeldzaamheid bij de sporters hier.

Schouders
Pak 2 gewichtjes, ga goed rechtop staan en hef de armen op naar de zijkant. Dit heet de side raise. Of naar de voorkant, dan is het de frontraise. Ze zijn alle 2 goed voor de schouders.

Borst

Bankdrukken is erg goed voor je borstspieren. Ga op je rug liggen en duw een gewicht naar boven met de armen breed. Je kunt dit thuis doen, liggend op de grond met 2 losse gewichten. Maar in de sportzaal kun je ook liggend op een bankje een wat zwaardere stang omhoog drukken

 

Ook eens ervaren wat trainen voor jou kan doen? Maak dan een afspraak voor een proefles en probeer het eens uit!