· 

Als de basis maar goed is

Gezond eten als basis, dat is waar BGN-gewichtsconsulenten zich op richten. Mensen een gezond eetpatroon aanleren en hun oude, minder goede gewoontes, stapje voor stapje veranderen. Als je dan een gezond eetpatroon hebt kan je best af en toe eens lekker "zondigen". We spreken dan ook liever niet van zondigen of "jezelf belonen", maar gewoon: dit hoort er vandaag bij. Zo kun je als de basis goed is prima op een verjaardag dat heerlijke stuk zelfgebakken appeltaart nemen. Of een paar toastjes met tonijnsalade. En ook een glaasje wijn hoort er bij zo'n gelegenheid best bij. Dat het op zo'n feestje niet de bedoeling is dat je én appeltaart, én een heel bakje borrelnootjes én een hele fles rode wijn achterover moet slaan snapt iedereen. Maar je hoeft je zeker niet alles te ontzeggen. Gezonde keuzes maken, daar draait het om. Voor 80% goed, 20% mag dan iets minder verantwoord. En ook binnen wat er niet helemaal verantwoord is kun je nog keuzes maken. Een handje ongezouten noten hoort al bij de goede basis, op een feestje een handje popcorn is een betere keus dan een handje borrelnoten. Als je een feestje hebt kun je met jezelf prima afspraken maken: als ze hele lekkere taart hebben pak ik daar een stukje van en 1 glaasje wijn, maar als de taart niet heel lekker is sla ik die over en pak ik later op de avond liever 5 toastjes met zalmfilet. Dit soort keuzes maak je thuis al en op het feestje houd je je eraan. Op deze manier houd je het zelf in de hand wat je wel of niet eet en drinkt. De dag na het feestje ga je weer in je normale, gezonde ritme verder. Als gezond eten je basis is hoef je je nooit schuldig te voelen als je een keer iets minder gezonds kiest. Zo blijf je lekker meedoen, zo wordt het geen dieet, maar een leefstijl. 
Wil je weten wat voor jou de gezonde basis is, maak dan een afspraak met BGN-gewichtsconsulent Kitty. Zij kan je ook helpen bij het maken van gezondere keuzes.