· 

Zelfzorg in coronatijd

Alvin weet wat goed voor hem is: buitenlucht en worteltjes
Alvin weet wat goed voor hem is: buitenlucht en worteltjes

De hele maatschappij is erdoor ontwricht, alles is erop aangepast: Het COVID-19 virus heeft niet alleen ons land maar de hele wereld al maanden in zijn greep.

We voelen met zijn allen van alles gedurende deze crisis: angst, onzekerheid, het beklemmende gevoel dat een deel van onze vrijheid (noodgedwongen) wordt afgenomen. Toch brengt deze periode ook positieve dingen met zich mee: er is een groter gevoel van verbondenheid en mensen hebben te tijd om stil te staan bij wat voor hen echt belangrijk is. Een goede reality check dus.

In deze stressvolle tijden is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Zorg dus dat je je dagelijkse routine aanhoudt, ook al zijn je dagelijkse bezigheden nu misschien anders dan voor de crisis.

  • Slaap voldoende. De één heeft meer slaap nodig dan de ander, toch is voldoende slaap voor iedereen belangrijk. Probeer ervoor te zorgen dat je iedere avond rond ongeveer dezelfde tijd naar bed gaat en sta iedere dag rond hetzelfde tijdstip op. Zo creëer je een vast slaapritme, goed voor je biologische klok. 
  • Beweeg. Erg belangrijk voor zowel lichaam als geest! Probeer iedere dag minstens 30 tot 60 minuten matig intensief te bewegen. Dit kan van alles zijn: een stevige wandeling met de hond, het huis schoonmaken, yoga oefeningen, tuinieren of een lekker eind hardlopen. Probeer ook minstens 2 keer per week spierversterkende oefeningen te doen. Lastig nu de sportscholen dicht zijn? Check onze facebook pagina of de website voor inspiratiefilmpjes met oefeningen!
  • Buitenlucht. Probeer iedere dag minstens 15-30 minuten buiten te zijn. Dit is niet alleen voor de aanmaak van vitamine-D door de huid, maar de frisse buitenlucht doet een mens ook goed! Let wel op dat je je insmeert met zonnebrandcrème als dit nodig is.
  • Gezonde voeding. Belangrijk voor iedereen die zowel letterlijk als figuurlijk goed in zijn vel wil zitten. Voeding is de brandstof voor jouw lijf. Let eens op waar jouw lijf energie van krijgt, of juist moe van wordt. Dit is ook voor iedereen anders. Wil je graag voedingsadvies? Onze BGN gewichtsconsulente Kitty van Rooij helpt u hier graag bij, ook op afstand.
  • Adem in, adem uit. Ervaar je (extra) stress of ben je gespannen? Neem dan eens de tijd om wat ademhalingsoefeningen te doen. Dit werkt stress-verlagend en helpt je spieren te ontspannen. Het helpt vaak al om gewoon een paar keer diep in via de neus en rustig uit te ademen via de mond. Probeer maar eens!
  • Besteed tijd aan hobby’s. Dit is voor iedereen anders. Pak eens een goed boek uit de kast of ga aan de slag met dat instrument wat je altijd al wilde leren bespelen. In deze tijd van social distancing waarbij we op 1.5 meter afstand van anderen moeten blijven, schuilt een kans om je hobby’s op te pakken.

 

 

 

 

 

 

 

Veel succes met deze tips, zorg goed voor jezelf! 

 

Groetjes, Melanie Hendriks (fysiotherapeut)