· 

Sporten tijdens een hittegolf

Wat is het warm hè? Dat zijn we niet echt gewend. En om dan te gaan sporten, is dat wel verstandig? Het antwoord is simpel: het kan best, maar je moet je wel aanpassen aan het weer! Hieronder wat tips hoe je dat kunt doen:

- Vermijd de felle middagzon tussen 12:00 en 15:00 uur. Bij de hittegolf van nu zelfs tussen 10.00 en 17.00 uur

- Kies je locatie: een zachte ondergrond geeft minder warmte af dan verharde wegen. In de schaduw houd je het natuurlijk ook langer uit. Nog beter: kom bij ons binnen sporten. De airco staat aan volgens de RIVM-regels!

- Pas je trainingsniveau aan. Zorg dat je qua inspanning niet op de top van je kunnen zit, maar doe het rustig aan.

- Bouw het langzaam op. Je lichaam went aan de warmte, dus aan het eind van de zomer kun je waarschijnlijk beter tegen de hitte dan op de eerste zomerse dagen.

- Draag een wit petje of hoedje tegen de zon. Vermijd donkere kleuren, deze zorgen dat je hoofd juist eerder opwarmt.

- Kies goed ventilerende kleding waar de wind doorheen kan en waarin je goed kunt zweten. Ook hier hebben lichte kleuren de voorkeur.

- Drink veel en vóórdat je dorst hebt. Je verliest heel wat vocht en dit moet je op tijd aanvullen. Neem dus regelmatig een drinkpauze. Om jezelf eraan te herinneren kun je op je mobieltje een alarm instellen of jezelf aanwennen op elk heel uur te drinken.

- Kies liever geen koffie, thee of alcohol als dorstlesser, maar kies voor water. Om water wat lekkerder te maken kun je er bijvoorbeeld een schijfje citroen in doen, een takje munt of reepjes komkommer. Speciale sportdranken zijn voor de recreatieve sporter niet nodig!

- Tenslotte: elke dag en elk lichaam is weer anders, dus er bestaat geen gulden regel. Gebruik altijd je gezond verstand en luister naar je lichaam.