· 

Is zitten het nieuwe roken?


De laatste tijd is het weer veel in het nieuws: zitten!. Het wordt vergeleken met roken, sommigen zeggen zelfs dat je dood gaat van veel zitten. Er zijn verschillende onderzoeken gaande en waarschijnlijk ligt de waarheid een beetje in het midden. Wat we wel zeker weten is dat we steeds meer zitten. En ook dat dat zeker gevolgen heeft voor de gezondheid. Mensen die langdurig zitten hebben grotere risico’s op onder andere overgewicht (obesitas), hart- en vaatziekten en diabetes type 2 (ouderdomssuiker).

Kampioen in zitten

Nederlanders zijn kampioen in langdurig zitten. Nederlanders zitten gemiddeld zo'n zeven uur per dag. Daarmee zitten wij het langst van alle Europeanen! Op het werk zitten we vaak lang achter elkaar, maar ook in onze vrije tijd zitten we relatief veel. Zo'n 85% van onze vrije tijd brengen we zittend door.

Meer staan?

Hoe kunnen we in ons werk en in de vrije tijd dan meer staan? Er zijn bureau’s waaraan je staand kunt werken, in deze lockdown zijn er bedrijven die deze ook beschikbaar stellen voor de thuiswerkplek. Maar een hele werkdag staan is ook geen oplossing en brengt weer andere gezondheidsrisico's met zich mee. Het beste kun je zitten en staand afwisselen.

Bewegen dus!

Wat is de beste houding? De volgende houding! Hoe meer je afwisselt, hoe beter het is. Blijf in beweging. Loop bewust even van je werkplek af om wat te eten of drinken te halen, maak in je middagpauze dat wandelingetje, zet een timer voor jezelf! Probeer om bijvoorbeeld elk half uur even te wisselen van zitten naar staan. Heb je geen staande werkplek? Sta dan even op, maak 20 kniebuigingen achter je bureaustoel en ga dan pas weer zitten.

 

Heb je door het teveel zitten last van je (onder)rug, nek of schouders? Blijf er niet te lang mee rondlopen, maar maak een afspraak met je fysiotherapeut.