· 

Knieklachten? Dit kun je er aan doen

Kampt u al enige tijd met knieklachten? Of bent u een fanatiek hardloper en wilt u graag blessures voorkomen? Dan zijn er enkele punten die van belang zijn om rekening mee te houden, om knieklachten te voorkomen/verminderen! 

1) De basis is niet goed 

Ben je al goed bezig met versterkende oefeningen doen, maar weet je niet of de uitvoering correct is? Wanneer je onvoldoende begeleiding hebt (gehad) bij het onder de knie krijgen van je oefeningen, is er een kans dat je ze verkeerd uitvoert. 

Bij bijvoorbeeld lunges en squats is het van belang dat de uitvoering correct is, om verkeerd belasten te voorkomen! Wanneer je spieren en pezen niet evenwichtig belast, is de kans op blessures vergroot. 

Ben je qua krachttraining (nog) niet zeker van je zaak? Of ben je bang dat je in je eentje te snel opbouwt? Juist dan is wat extra begeleiding fijn!

2) Disbalans tussen spieren

Veel (sport)blessures ontstaan als gevolg van overbelasting of spier-disbalans. Er is een juiste samenwerking nodig tussen tegengestelde spieren, om overbelasting en blessures te voorkomen. Een disbalans ontstaat wanneer een tegengestelde spier te zwak of te stijf is, bijvoorbeeld wanneer je hamstrings of bilspieren te zwak zijn, kunnen de krachten die op je knieën komen tijdens bijvoorbeeld hardlopen niet genoeg worden opgevangen.

3) Verkeerd schoeisel

Kies bij het sporten altijd voor de juiste schoenen. Bij het hardlopen wil je bijvoorbeeld schoenen die voor voldoende demping zorgen en jouw voet optimaal kunnen stabiliseren.

4) Zorg voor stabiliteit én lenigheid

Het is niet alleen belangrijk om aan voldoende kracht te werken. Een goede stabiliteit verminderd de kans op blessures en voldoende mobiliteit (lenigheid) vanuit bijvoorbeeld de enkels en heupen zorgt dat er minder kracht op de knieën komt te staan!

5) Core-stability  

Vergeet de buikspieren niet! Een stabiele romp (core) zorgt voor een verbeterde loophouding en evenwichtigere belasting op je gewrichten. Zo kun je je loopprestaties maximaliseren en heb je meer controle bij het lopen.

 

Heeft u na het lezen van dit artikel behoefte aan professionele begeleiding? Neem gerust contact op met Rik of Melanie