· 

Welke wissel maak jij?

Gezonder eten. Meer bewegen. Minder zitten. We weten allemaal wat je kunt doen om je leefstijl te verbeteren. Maar wat is nou gezonder eten? En moet je in één keer alles gaan veranderen?

Dat laatste is in ieder geval niet verstandig. Het is veel beter om al jaren ingesleten gewoontes beetje bij beetje te veranderen. Een al jaren gebaand bospad overwoekert ook niet in 1 week. Als je elke week iets kleins verandert aan je eetgewoontes heb je na een tijdje ook een compleet andere leefstijl, maar heb je dat eigenlijk niet ervaren als een hele omschakeling. Dit langzaam inslijten van nieuwe gewoontes blijft veel langer hangen dan ineens alles veranderen. Je maakt zo als het ware een nieuw bospad. En het oude raakt vergeten.

Ga dus eerst eens bij jezelf na welke ingesleten minder gezonde gewoonte je zou willen veranderen. Drink je elke dag frisdrank? Kies dan voortaan 5 x per week voor water in plaats van frisdrank. Houd dit minstens een week vol voor je de volgende gewoonte aanpakt. Blijf dit dan doen en pak er een nieuwe eetwissel bij.
Eet je elke dag wit brood? Kies dan voortaan voor volkoren. Ook dit houd je minimaal een week vol. Volgende eetwissel erbij: Eet je elke dag een pistoletje met ham? Wissel dat dan eens af met een pistoletje gegrilde groenten.
Op deze manier kun je langzaam maar zeker je minder goede eetgewoontes wisselen voor een gezondere gewoontes. Je bent niet op dieet, je bent niet aan het lijnen. Je leert een nieuwe leefstijl!

 

Wil je meer voorbeelden van eetwissels? Lees dan verder op het Voedingscentrum.

Wil je hulp bij het maken van gezondere keuzes? Maak dan een afspraak!