In recepten
staat vaak smoren maar wat is het verschil met stoven?
Wat is smoren?
Bij smoren
bak je de ingrediënten eerst aan in weinig vet en maak je het voedingsmiddel gaar in een gesloten pan en heel weinig vocht. Vaak komt het benodigde vocht uit het voedingsmiddel zelf, zoals
bij groenten en paddenstoelen.
Wat is stoven?
Als je
stooft, gebruik je meer vet en vocht. Je bakt vlees, vis of groenten eerst aan. Je voegt dan water, bouillon, wijn, tomaten (uit blik), kokosmelk of ander vocht toe. Dit vocht houd je tegen
de kook aan.
Dit stoof je
Geschikt om
te stoven zijn onder andere vlees, wild en gevogelte met veel bindweefsel. Als je een zure vloeistof toevoegt, zoals wijn, citroensap of azijn, wordt het bindweefsel gemakkelijker zacht en
het vlees malser. Vis wordt juist wat steviger door zuur.
Een groot voordeel van stoven en smoren is dat de aroma’s die vrijkomen lekker in het gerecht gaan zitten en in elkaar overgaan.
Toegegeven, stoven en smoren kost vaak wel wat tijd. Perfect voor een druilerige zondag. Zoek je lekkere en gezonde smoor- en stoofrecepten? Kijk dan eens hier!
(Photo by Farhad Ibrahimzade on
Unsplash)