· 

De beweegnorm

Je hebt er vast wel eens over gehoord: de beweegnorm. Maar wat is dat nou eigenlijk? En wie bepaalt hoeveel jij zou moeten sporten?  En hoe doe je dat dan eigenlijk? 

Daar gaan we in deze blog wat dieper op in. 

 

Wat is de beweegnorm?

We gaan eerst maar eens kijken wat de beweegnorm nou eigenlijk is. De beweegnorm is opgesteld door de Gezondheidsraad. Dit is een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan voor de regering en het parlement. Zij hebben onderzocht hoeveel mensen zouden moeten bewegen om zo lang mogelijk gezond en fit te blijven.  Ze adviseren dat kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen. 

Voor volwassenen en ouderen is dit twee keer per week nodig. En ouderen zouden dit moeten aanvullen met balansoefeningen. 

 

Je kunt bij spierversterkende activiteiten denken aan specifieke krachtoefeningen bijvoorbeeld in een sportschool. Er zijn ook sporten die helpen de spieren te versterken. Dat zijn de sporten waarbij je moet rennen en springen, zoals hardlopen, voetbal of tennis. In je dagelijkse leven doe je ongemerkt ook spierversterkende activiteiten. Fietsen of wandelen bijvoorbeeld. Of in de tuin werken en stofzuigen.

 

Vanaf 65 jaar zijn extra balansoefeningen een aanvullend advies. Bij balansoefeningen moeten je spieren en je hersenen goed samenwerken. Een goede balans zorgt ervoor dat je je evenwicht makkelijker houdt en minder snel valt. Balansoefeningen zijn gericht op het verbeteren van je evenwicht terwijl je staat of beweegt, zoals op één been staan, voet voor voet over een lijn lopen of iets van de grond oprapen. Ook balsporten en bijvoorbeeld badminton helpen bij de balans. 

 

 

Wat doe jij al?

En wat kun je nog extra doen? Want bewegen is goed, meer bewegen is beter! Om te testen of je voldoende beweegt kun je de Beweegrichtlijnentest invullen. Je krijgt dan ook tips hoe je meer kunt bewegen als je nog niet helemaal aan de beweegnorm komt. Dit hoeft lang niet altijd in de sportschool te zijn, maar het helpt wel. Waarom? Omdat je dan een stok achter de deur hebt van een vaste tijd om te sporten. En omdat het gezellig is. Bij ons staat de koffie altijd voor je klaar. Of je nou heel intensief hebt gesport of alleen je balansoefeningen hebt gedaan. Zien we je snel voor een proefles?

 

.