· 

Hoeveel water drink jij?

Water is van levensbelang. Het zorgt ervoor dat je voedingsstoffen kunt opnemen in je darmen. Dat voedingsstoffen van de ene plek in je lichaam naar de andere getransporteerd worden. En dat afvalstoffen afgevoerd worden (plassen en poepen). Ook zorgt het ervoor dat je je lichaamstemperatuur kunt regelen door te zweten. Zaak dus om voldoende water binnen te krijgen, want je verliest veel vocht door je ademen, door zweten en te plassen. Vocht aanvullen doe je het makkelijkste door te drinken. Maar hoeveel moet je nou eigenlijk drinken? En wat?

Volwassenen zouden per dag tussen de 1,5 en 2 liter vocht binnen moeten krijgen. Kinderen tot 14 jaar hoeven "maar" 1 tot 1,5 liter te drinken.

De beste dorstlesser is water. Geen calorieën, geen kleurstoffen, smaakstoffen, emulgatoren of andere rare ingrediënten. Gewoon 100% vocht waar je lichaam het het beste op doet. In Nederland is ons kraanwater prima en hoef je geen water uit flesjes te drinken. Dat is onnodig duur en heeft voor je lichaam geen meerwaarde. In landen waar het kraanwater van mindere kwaliteit is is de keuze voor flessen water wel beter.

De hele dag alleen maar water drinken is geen pretje. Daarom mag je ook koffie, thee en suikervrije frisdrank meetellen. Zorg er dan wel voor dat je geen suiker in je koffie of thee doet en niet teveel suikervrije frisdrank drinkt. Suikervrij betekent namelijk niet dat het niet gezoet is. En de zoetstoffen die gebruikt worden zijn, als je er veel van binnenkrijgt, niet allemaal even onschuldig.

Wil je kraanwater lekkerder maken? Vul eens een kan met water en doe daar wat schijfjes citroen en wat takjes munt in. Of reepjes komkommer en sinaasappelpartjes. Ook appel en rozemarijn is een lekkere combinatie. Een handje bosvruchten uit de diepvries geeft weer een heel andere smaak.

Misschien heb jij wel andere recepten die we hier nog niet hebben genoemd. Je mag ze met ons delen!