· 

Valpreventie

 

Valrisico? Er is iets aan te doen!

 

 

Vallen is met name bij senioren een veelvoorkomend probleem, soms met desastreuze gevolgen. Sommige mensen moeten na een val worden opgenomen in het ziekenhuis of in een zorgcentrum. De kans op botbreuken na een val is met name bij senioren verhoogd. De gevolgen na een val zijn van negatieve invloed op uw algemeen dagelijks functioneren. 

Veel mensen zijn na een val bang om opnieuw te vallen, dit heeft een negatieve invloed op uw kwaliteit van leven. De conditie gaat achteruit, het algeheel functioneren en de dagelijkse (sociale) activiteiten verminderen. Dit vergroot helaas ook de kans op een sociaal isolement.


Bij een verhoogd valrisico zijn vaak meerdere factoren bepalend, belangrijke risicofactoren bij het vallen zijn:

- Balans-/evenwichtsproblemen
- Problemen met lopen

- Moeite met opstaan
- Problemen met dagelijkse activiteiten zoals: aankleden of douchen

- Bepaalde medicatie

- Pijn of stijfheid

- Geheugenproblemen

- Niet scherp zien

Daarnaast is het van belang stevige schoenen te dragen en ervoor te zorgen dat uw vertrouwde omgeving veilig is. In en om het huis verslapt meestal de aandacht voor het lopen, omdat u de omgeving goed kent. Juist in deze situatie zit een ongeluk in een klein hoekje.

Zorg in huis voor voldoende houvast en let op dat u niet kunt struikelen over losliggende voorwerpen zoals kleedjes en snoeren, let ook altijd op voor drempels.

Heeft u vragen met betrekking tot dit onderwerp, of bent u toch gevallen? Maak gerust een afspraak om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen!

 

Als we straks weer open mogen hebben wij ook de mogelijk tot het volgen van een cursus valpreventie. Kijk HIER voor meer informatie!