· 

Zonder vallen de winter door

Elk jaar belanden er weer veel mensen op de eerste hulp door een valpartij. Blauwe plekken, kneuzingen en zelfs botbreuken zijn het gevolg. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen om vallen te voorkomen.

In huis kun je met kleine aanpassingen het risico op vallen al verkleinen. Haal losliggende kleedjes weg, loop niet op sokken, monteer een extra trapleuning langs de trap, bevestig beugels in de douche en het toilet en zorg voor voldoende licht in huis.

Buitenshuis kom je vooral losliggende, scheve stoeptegels tegen, maar ook de herfstblaadjes en straks in de winter misschien zelfs wel sneeuw of ijzel vormen een risico. Hiertegen kun je niet zoveel doen. Wel kun je zelf zorgen dat je benen zo sterk mogelijk zijn en je een goed evenwichtsgevoel hebt. Dit doe je door zoveel mogelijk te bewegen: minimaal 20 minuten per dag matig intensief bewegen (wandelen of fietsen bijvoorbeeld) en daarnaast 2 keer per week spierversterkende oefeningen en balansoefeningen. Een aantal keren per dag kniebuigingen doen is een goede krachtoefening voor de benen. Balans kun je al oefenen door op één been je tanden te poetsen of tijdens de afwas op één been te gaan staan. Mocht je meer oefeningen en tips willen dan kun je je altijd aanmelden voor onze cursus valpreventie.