· 

Langer gezond met sterke spieren

Volgens verouderingsonderzoeker Andrea Maier kunnen we langer leven met minder kwalen. Hoe? Door spierballen te kweken!

Spierkracht helpt tegen veroudering omdat 

  • Spieren nodig zijn om te ademen, lopen, traplopen en om niet te vallen. Elke beweging kost spierkracht.
  • Spieren zijn een voorraadkast van eiwitten. Als je ziek wordt, heb je de eiwitten nodig voor het herstel.
  • Spieren een rol lijken te spelen bij de immuunreactie. Spieren zitten vol immuuncellen, die in actie komen als je lichaam wordt aangevallen door een bacterie of virus.
  • Spieren de glucosespiegel op peil houden. Mensen met ­diabetes hebben dan ook vaak weinig spiermassa.

Sterke spieren, sterke botten

Je zou het niet meteen denken, maar je botten hebben ook profijt van een goed stel spieren. Wie zijn spieren uitdaagt, ‘trekt’ aan de botten. Door de extra belasting worden ze steviger. Met het ouder worden verliezen veel mensen botmassa. Het is belangrijk om dit niet te beschouwen als ‘normale slijtage’, vindt Andrea Maier. Blijf in beweging zodat die botten stevig blijven.

 

Vroeger hadden artsen een andere norm voor botdichtheid voor oudere mensen; ze accepteerden in feite het botverlies. Dat doen artsen nu niet meer. Maier: “Een lage botdichtheid geeft meer risico op breuken, of je nu 30 of 80 jaar bent. Osteoporose is niet normaal, ook niet als je ouder bent. Je kunt bij een lage botdichtheid dus maar beter medicijnen gebruiken. Of krachttraining gaan doen, want sterke spieren maken botten sterker.”

 

Wil je na het lezen van dit stukje ook aan krachttraining gaan doen? Het is op elke leeftijd zinvol om eraan te beginnen en wij helpen je graag op weg!

 

Lees het hele artikel hier