· 

Havermout, gezond en lekker!

Havermout is populair. Waarom is dat en wat is havermout nou eigenlijk? Havermout wordt gemaakt van haverkorrels die geknipt en geplet worden. Zijn de korrels alleen geplet, dan zijn het havervlokken. In beide gevallen wordt de hele haverkorrel gebruikt. Het zijn dus volkorengranen. Volkorengranen zijn gezond omdat ze vezels en vitaminen en mineralen bevatten. In havermout zitten bètaglucanen. Bètaglucanen zijn oplosbare vezels die veel vocht opnemen in de darmen en daarbij wat cholesterol binden. Het is wetenschappelijk aangetoond dat bètaglucanen uit haver het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. Dan moet je er wel zo'n 75 gram per dag van eten. Dat is 2 porties per dag. Maar ook met 1 portie ben je al gezond bezig. Havermout bevat namelijk ook nog eens veel vezels en die zijn goed voor je darmen. Verder bevat havermout ook wat olie. Deze olie bestaat voor 80% uit onverzadigde vetzuren die de kans op hart- en vaatziekten verlagen. En zitten ook nog aardig wat vitaminen (vooral B), mineralen (zoals ijzer) en antioxidanten in havermout. Als je dan ook nog weet dat het glutenvrij is dan kun je de conclusie trekken dat havermout een "superfood" is!

Maar is het dan ook nog wel lekker? Tja.... toen ik jong was maakte mijn moeder 's morgens wel eens havermoutpap. Daar deed ze niemand echt een plezier mee. Een bord warme melk met kleffe vlokken waar dan wat stroop overheen gegoten werd om het nog een beetje zoet, en dus voor ons als kind, aantrekkelijker te maken. Met dat in mijn achterhoofd ben ik aan het experimenteren gegaan met de wat modernere recepten. En tot mijn verbazing zitten er echt wel lekkere gerechten bij! Mijn favoriete ontbijt nu het wat kouder is is onderstaand "Ontbijttaartje met appel en havermout". Maar ook havermoutpannenkoekjes, shakes met havermout of ontbijtmuffins met havermout smaken heerlijk. En als je granola lekker vindt in je yoghurt: deze kun je zelf heel gemakkelijk maken. 
O ja, nog één kleine tip: niet alles waar havermout in zit is per definitie meteen gezond. Als je kant-en-klare producten met havermout in de supermarkt haalt let dan heel goed op wat voor andere ingrediënten er nog meer in zitten. Want de havermout op zich is gezond, maar als er extra suiker, zout, conserveringsmiddelen, kleurstoffen en smaakstoffen aan worden toegevoegd wordt het een ander verhaal natuurlijk..... 

 

Ontbijttaartje met appel en havermout
1 persoon, bereidingstijd 5 minuten

 

Ingrediënten

  • 1 banaan
  • 1 appel 
  • 35 gram havermout
  • 1 ei
  • Snuf kaneel

Bereiden

  • Prak de banaan en snij de appel in blokjes.
  • Meng de havermout erdoor. Klop het ei los en schep dit door het mengsel samen met de kaneel. Doe dit in een magnetronbestendig schaaltje of taartvormpje.
  • Verhit het geheel 3,5 minuut op 800 watt.  

Tip

Ook lekker met rozijnen, cranberry's of wat gehakte (wal)noten erdoor

 

Mocht je meer lekkere, gezonde recepten met havermout zoeken kijk dan eens op Puur Gezond