· 

De Bosu-bal, meer dan alleen een evenwichtsoefening

Die halve blauwe bal in de zaal, wat kun je daar nou eigenlijk mee doen? We krijgen die vraag zo af en toe van nieuwe klanten. En het standaard antwoord is dan: ALLES! Eigenlijk kun je alle oefeningen die je gewoon staand op de grond doet ook op de Bosu- bal, want zo heet ie officieel, doen. Voordeel van de Bosu-bal is dat je instabiel wordt en daardoor meer spieren aan moet spannen om de oefening uit te voeren. Je oefent je stabiliteit tegelijkertijd met je kracht of conditie. Een heel leuk en handig ding dus! Om je alvast wat inspiratie te geven volgen hieronder wat ideetjes, maar onze instructeurs kennen nog veel meer oefeningen.

 

Evenwicht (voor beginners)

Ga op de Bosu-bal staan met 2 voeten op heupbreedte. Probeer je balans te vinden. Gaat dit gemakkelijk? Probeer dan je hoofd rustig van links naar rechts te draaien. Lukt dit? Probeer dan rustig door de knieën te buigen. En wat gebeurt er als je deze voorgaande oefeningen uitvoert met je ogen dicht?

 

Evenwicht (voor gevorderden)

Benodigdheden: Bosu-bal + een gewichtje

 

Ga met één been op de Bosu-bal staan en houd je andere been in de lucht. Probeer eerst stabiliteit te vinden. Geef het gewicht door van je linker- naar je rechterhand en andersom. Een grotere beweging maken betekent meer uitdaging.

 

Ga op de Bosu-bal staan, met je voeten op heupbreedte. Je voeten staan iets naar buiten (squatpositie). Houd het gewichtje met gestrekte armen voor je uit en sluit je ogen. Beweeg dan langzaam naar beneden voor een squat. Onthoud: hoe langzamer de beweging, hoe lastiger de oefening.

 

Conditie

Ga op de Bosu-bal staan en ga joggen op de bal. Verplaats je gewicht van je linker- op je rechtervoet en beweeg je armen mee alsof je op de grond jogt.

 

Ga achter de Bosu-bal staan en spring dan met beide benen óp de bal. Blijf even staan en spring dan van de bal af, met je linkerbeen aan de linkerkant en je rechterbeen aan de rechterkant van de bal. Spring opnieuw op de bal en eindig weer met beide benen achter de bal door naar achteren te springen. Versnel het tempo en doe dit twee minuten achter elkaar. Let op: doe dit alleen als je je zeker genoeg voelt om op de Bosu-bal te springen!

 

Kracht

Draai de Bosu-bal om en ga ervoor liggen op je buik. Pak de zijkanten van de Bosu-bal vast en duw je op tot voorligsteun. Je kunt nu een plank maken en deze zo lang mogelijk vasthouden, maar je kunt ook je armen buigen en strekken en zo een push-up maken.

 

Ga op de omgedraaide Bosu-bal staan met 2 gewichtjes in je handen. Probeer je armoefeningen nu maar eens te doen: bicepscurl, frontraise, sideraise, shoulderpress, ze worden even heel anders als je op zo'n instabiele ondergrond staat!

 

We wensen je heel veel plezier met deze oefeningen en zijn benieuwd naar je ervaringen!