Onder het myofasciaal pijnsyndroom verstaat men klachten aan het lichaam te wijten aan myofasciale verklevingen en/of triggerpoints. Hoe dit komt en, belangrijker nog, hoe je ervan af komt leg ik je graag uit:
Wat is fascia?
Fascia is het bindweefsel dat alles in het lijf met elkaar verbindt. Het netwerk van fascia bestaat uit ketens die met elkaar verbonden zijn en daardoor kunnen verschillende regio’s invloed op elkaar hebben.
Het kan zo zijn dat de fascia op een bepaalde plek niet goed ‘glijdt’ bijvoorbeeld door uitdroging, ongunstige (werk)houding, trauma, overbelasting of juist onderbelasting. Je lichaam raakt uit balans en je kunt last krijgen van triggerpoints of bindweefselverklevingen. Hierdoor kun je (chronische)pijnklachten of bewegingsbeperkingen krijgen. Daarnaast kan het ook zijn dat je minder efficiënt beweegt en je algehele fitheid verminderd.
Wat zijn triggerpoints?
Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in spieren (ofwel ‘knopen’) doordat de spiervezels op deze plek meer samengetrokken zijn dan normaal, waardoor de spierspanning hoog blijft, zelfs in rust. Doordat er in zo’n triggerpoint een slechtere doorbloeding plaatsvindt, wordt de triggerpoint vaak in stand gehouden.
Een triggerpoint kan zoals we eerder al benoemden ontstaan door verschillende oorzaken, bijvoorbeeld: een verkeerde houding, langdurige overbelasting of stress. Bijvoorbeeld door het onderdrukken van emoties, hierbij wordt de mentale pijn die je voelt afgevoerd via het lichaam en kunnen er fysieke spanningsklachten zoals triggerpoints ontstaan. Overige oorzaken van triggerpoints kunnen zijn: een trauma zoals een val of ongeluk, te weinig lichaamsbeweging of zelfs slechte voeding/te weinig drinken.
Een triggerpoint kan bewegingsbeperkingen, pijnklachten (bijvoorbeeld hoofdpijn, pijn in de nek en/of kaak, onderrugklachten, etc. ), stijfheid en krachtverlies veroorzaken. Een triggerpoint voelt vaak als een strakke band in de spier, waardoor het pijnlijk is om de spier te rekken.
Triggerpoints zorgen vaak voor uitstralende klachten. Heb je een triggerpoint bij je schouder, dan kun je ook klachten krijgen in je nek of rug, terwijl daar dus niet het probleem zit.
Behandelplan
De klachten die bij het ‘Myofasciaal Pijn Syndroom’ horen zijn vaak chronisch van aard of terugkerend. Er zijn vaak meerdere onderliggende oorzaken en daarom is dus een uitgebreide aanpak heel belangrijk. Bij het behandelen van triggerpoints of bindweefselverklevingen wordt dus breed gekeken wat de patiënt nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld bindweefselmassage zijn, triggerpointtherapie en/of oefeningen (voor thuis) om zelfstandig te doen. Zo wordt je lijf sterker, soepeler en weerbaarder.
Tegelijkertijd wordt gekeken naar eventueel onderliggende emotionele spanning die opgeslagen ligt in het lichaam en worden er (thuis)oefeningen gedaan om hieraan te werken.
Door deze aanpak kunnen de klachten worden verminderd en in het vervolg worden voorkomen.
(Dit blog werd geschreven door Melanie. Zij is gespecialiseerd in myofasciaal pijnsyndroom, triggerpoints en bindweefselmassages. Wil u een afspraak met haar? Hier vind u het contactformulier om een afspraak te maken.)