· 

Eten en drinken bij warm weer

Nu de temperaturen weer lekker oplopen krijg ik steeds vaker de vraag: wat moet ik eten en drinken met dit warme weer? Warm weer heeft zeker wel effect op je lichaam. Je zweet meer, je hebt vaak minder trek en slapen gaat ook minder goed. Het is dus zaak om extra goed voor jezelf te zorgen als het warm is. Of als je (als het weer mag) op vakantie gaat naar een warm land. Hier volgen wat tips en recepten:

 

Drink voldoende

Twee liter, bij voorkeur water, verdeeld over de dag. Als je de hele dag door te weinig drinkt en aan het eind van de dag die 2 liter gaat inhalen loop je grote kans dat dit ten koste gaat van je nachtrust doordat je vaker naar het toilet moet. 
Ben je ouder dan 70 drink dan zelfs wat meer dan die 2 liter. Als je ouder wordt gaan je nieren minder goed werken en daardoor heb je meer vocht nodig.
Koffie en thee tellen ook mee voor de hoeveelheid vocht. Koffie drijft geen vocht af zoals wel eens wordt beweerd, maar alcohol wel. Pas daarom op met alcohol: drink er op warme dagen een glas water naast.

 

Ik zweet veel, heb ik extra zout nodig?

Extra zout is niet nodig. Als je veel zweet verlies je wel zouten, maar als je gewoon eet krijg je daardoor al weer voldoende zout binnen. Zout zit in meer producten dan je zou denken. Extra zout is alleen maar een extra belasting voor je nieren. Dat kopje bouillon is dus geen goed idee als je je slapjes voelt. Een sneetje brood met kaas wel.

 

Minder trek

Met warm weer heb je vaak minder trek. Maar je moet wel voldoende voeding binnen krijgen om je goed te blijven voelen. Probeer om door de dag heen kleine porties te nemen in plaats van 3 grote maaltijden. Tussendoor wat fris fruit of een bakje yoghurt of kwark. Je lichaam geeft zelf aan waar het trek in heeft. In de zomer zul je minder zin hebben in een bord zuurkool of spruitjes. Wat lichtere kost gaat er dan veel beter in. Hier staan een aantal recepten. Probeer maar eens uit. Als toetjes kun je best eens kiezen voor een ijsje. IJsjes zijn ook lekker tussendoor, maar pas op welk ijsje je kiest. Een perenijsje bevat veel minder suiker en calorieën dan een Magnum.

 

Geniet!

Het warme weer zorgt voor veel gepuf en gesteun. De opmerking dat het hollen of stilstaan is in ons kikkerlandje hoor je steeds vaker. Niet iedereen kan even goed tegen de warmte. Maar probeer er toch van te genieten: voor je het weet zitten we weer in de regen of de kou en ook dan moet je lichaam weer wennen.

 

(Geschreven door Kitty, BGN Gewichtsconsulent bij Fysiosport Son)