· 

Wat zegt het etiket?

Gezond eten is niet altijd makkelijk. Er zijn namelijk veel verschillende soorten producten te krijgen. In de supermarkt vliegen de woorden 'vezelrijk', 'light' en '0% vet' je om de oren. Je ziet door de bomen het bos niet meer! En wat betekenen al die termen nu? En zijn die gezondheidsclaims wel echt waar?

 

Iedereen weet dat wanneer je een stuk taart of pizza eet dit niet de meest gezonde keuze is. Het is zeker lekker en daar moet je vooral ook van genieten. Als je deze producten zo af en toe eens eet is dat niet eens zo erg. De dingen die je elke dag eet of drinkt, hebben een veel groter effect op je gezondheid en gewicht dan wat je zo af en toe een keertje neemt. Als je vooral voor die dagelijkse dingen de gezonde keuze kiest ben je al een heel eind op de gezonde weg. Maar hoe kies je nou voor echt gezond?

 

Etiketten lezen

Elke fabrikant wil het liefste dat jij zijn product koopt. Logisch. Daarom proberen ze je aandacht te trekken met mooie verpakkingen in felle kleuren met opvallende teksten.  'Bevat veel vezels', 'Laag in kcal', 'Zonder toegevoegde suikers'; allemaal woorden om jou tot aankoop over te halen. Maar wat zit er nou eigenlijk precies in? Het is daarom altijd handig om het etiket te lezen. Op het etiket vind je een ingrediëntenlijst en een overzicht van de voedingswaarden. Hier zie je onder andere hoeveel calorieën het product bevat en hoeveel koolhydraten, vetten, vezels, zout en eiwitten er in het product zitten. 

 

Ingrediëntenlijst

Bekijk als eerste de ingrediëntenlijst. Als je voor echt gezond wilt kiezen kun je het beste iets kiezen met zo min mogelijk ingrediënten. Zo eet je puur en gezond.  En zeker als er ingrediënten tussen staan die je niet herkent als eten is dat een teken dat het niet echt gezond kan zijn. Acesulfaam-K? Sucralose? Steviol glycosiden? Kaliumsorbaat? Ascorbinezuur? Tja, als je dit zo ziet op een etiket kun je jezelf afvragen of je lijf dat wel nodig heeft. Een voorbeeldje: je wilt gezonder gaan eten en neemt in plaats van 48+ kaas een kuipje smeerkaas 20+. Minder calorieën, minder vet, dus gezonder. Denk je? Smeerkaas bevat 11 ingrediënten waaronder E452, E451, E450, E340, E331 en kleurstof E101. De vettere kaas heeft de volgende 5 ingrediënten: Gepasteuriseerde melk, zout, zuursel, dierlijk stremsel en de kleurstof caroteen (wat worteltjes oranje kleurt). Je krijgt dus met de smeerkaas wel minder calorieën binnen, maar meteen wel een aantal kunstmatige stofjes die je niet nodig hebt. Wat is dan uiteindelijk gezonder?

 

Portiegrootte

Nog iets om over na te denken: er staat dat er in 1 portie 110 kCal zit. Maar is dat ook daadwerkelijk de portie zoals jij hem zou eten? 30 gram chips is in principe een handje chips. Wanneer at jij voor het laatst chips en is het bij 1 handje gebleven? Ook hierin misleid de fabrikant je dus eigenlijk. 

 

Leer etiketten lezen

Wil je gezonder eten en daardoor ook blijvend een gezond gewicht krijgen? Leer dan etiketten te lezen en te kiezen voor ECHT gezond. Een BGN gewichtsconsulent kan je daarbij helpen.