· 

Het verschil tussen een dieet en een leefstijl

 

Overgewicht. Veel mensen hebben er last van en veel mensen proberen er (vaak in januari) vanaf te komen. Ze gaan dan een dieet volgen. Minder eten. Calorieën tellen. Alle koolhydraten uit hun voeding schrappen. Shakes drinken. Allemaal diëten die je vooral in de maand januari voorbij ziet komen. En als het februari is? Dan zijn de meeste mensen met overgewicht wel wat afgevallen, maar niet zoveel als ze hadden gewild. Teleurgesteld gaan ze weer "gewoon" eten om weer aan te komen. En wegen dan in maart vaak zelfs meer dan begin januari......

 

Hoe kan dit?

In de meeste gevallen is overgewicht het gevolg van teveel, te weinig en/of verkeerd eten. Minder eten is het principe van de meeste diëten. Het lijkt zo logisch, maar is toch de meest gemaakte fout. Waarom het niet werkt?

  1. Je lichaam gaat zuiniger werken en de verbranding wordt laag. Na het afvallen krijg je de kilo’s met rente terug.
  2. Je kunt het niet lang volhouden, omdat je honger krijgt.
  3. Je lichaam krijgt niet alle voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven.

Het klinkt tegenstrijdig, maar je moet dus eten om af te kunnen vallen! Je lijf heeft voldoende van ALLE voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren.

 

Hoeveel moet je dan eten?

Er zijn manieren om dit voor ieder persoon uit te rekenen. Daarbij wordt rekening gehouden met leeftijd, geslacht en je huidige gewicht. Maar ook met hoeveel beweging je hebt. Bij een zittend beroep heb je minder calorieën nodig dan wanneer je de hele dag rondloopt. 

Het aantal calorieën is nu bekend, maar wat eet je dan? 

Stel je hebt 2500 calorieën per dag nodig om op gewicht te blijven. Dan kun je 10 gevulde koek eten. Lekker simpel, dan heb je 2500 calorieën binnen en ben je klaar...... Dat dit niet slim is snapt iedereen. Je zult die 2500 calorieën goed moeten verdelen over koolhydraten, eiwitten en vetten. Dit zijn de bouwstoffen en brandstoffen die je lichaam nodig heeft. Verder heb je vezels, vitamines en mineralen nodig. Door gezond en gevarieerd te eten krijgt je alles in de juiste verhouding binnen.

Maar hoe val je dan af?

Als je 2500 calorieën nodig hebt om op gewicht te blijven kun je natuurlijk gewoon minder gaan eten. Dat is precies wat diëten doen. Alleen gaan die vaak te laag zitten. Op 1500 of zelfs nog minder. En dat werkt dus op de lange termijn niet. Maar als je nu een beetje minder gaat eten. Wat gezonder gaat eten. Wat bewuster gaat eten. Dan val je langzaam maar zeker af. En je merkt niet dat je jezelf iets ontzegt. Je gaat langzaam wennen aan een nieuwe leefstijl, waarin je kleine stapjes zet die bij jou passen. Het heet dan geen dieet meer, maar een leefstijl. Jouw leefstijl. Waarin je zelf kiest wat bij jou past en wat niet. Jouw gezonde leefstijl waarbij je alles binnen krijgt wat goed is voor je lichaam. En waarmee je langzaam maar zeker het gewicht krijgt dat je voor ogen hebt. Maar dan blijvend. Omdat je jouw leefstijl blijft volgen en niet maar eens per jaar in januari......