· 

Is een groente pizza-bodem gezond?

Pizza's hebben niet direct een gezond imago. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook pizza-bodems gemaakt van groente. Dat is vast veel gezonder en dan heb je minder last van een schuldgevoel als je een pizza eet. Maar zijn ze ook echt gezonder?

 

Allereerst is het goed om te weten dat je minimaal 250 gram groente zou moeten eten per dag. Dat is de aanbeveling van de Gezondheidsraad. Als je op de verpakking van een kant-en-klare groente pizza-bodem kijkt zie je dat er soms wel 40% groente in zit. Zo'n bodem weegt 315 gram. Dus dan krijg je al een groot deel van je 250 gram groente binnen! Of niet?......

Helemaal eerlijk is het niet wat er op de verpakking staat. De groente waar mee gewerkt wordt wordt eerst gewogen. Daarna wordt bijna al het vocht uit de groente gehaald en wordt er een soort poeder van gemaakt. Daardoor blijft er eigenlijk een stuk minder van de hoeveelheid groente over. Van het poeder wordt vervolgens het deeg gemaakt. Volgens de wet mag er op de verpakking staan hoeveel groente er gebruikt is. Dus zet de slimme fabrikant er niet op hoeveel poeder er in het deeg gaat, maar hoeveel groente hij in de originele staat heeft gebruikt. Het gebeurt zo vaak dat er zelfs een naam is voor dit soort gebruik van groente in producten: lokgroente. De consument denkt goed bezig te zijn want er zit veel groente in, maar komt dus bedrogen uit.

Doordat er veel vocht uit de groente gehaald wordt mis je een heleboel vezels en dat maakt groente juist onmisbaar in een gezond menu. Vezels zorgen ervoor dat je goed moet kauwen, maar deze bodems zijn zo fijn van structuur dat je ze heel gemakkelijk weghapt. En daardoor eet je er ook makkelijker teveel van. De vitamines en mineralen blijven er wel in zitten, maar om van het poeder een goed pizzadeeg te maken moet er nog veel aan toegevoegd worden. Zoals verzadigde vetten, suiker en zout. De toegevoegde suikers in groente pizza-bodems zorgen er zelfs voor dat er vaak zelfs meer koolhydraten in zitten dan in een gewone pizzabodem.

Conclusie: een groente-pizzabodem is vaak duurder en in principe niet gezonder dan een gewone pizzabodem. Wil je een gezondere pizza? Maak er dan zelf eentje van een gewone pizzabodem en beleg die met veel verse groente zoals tomaten, courgette en paprika. Zo krijg je veel meer verse groente binnen en het is nog goedkoper ook!