· 

Is sushi gezond?

Sushi wordt tegenwoordig steeds vaker gegeten. Als afhaalmaaltijd of bij de "all you can eat" restaurants. Maar is sushi  ook gezond?

Met de juiste keuzes is sushi best gezond. Vette vis, zoals zalm, bevat belangrijke vetten en veel vitamine D. Het zeewier, nori in het Japans, dat om de rijst zit bevat veel voedingsstoffen zoals vitamine A, B6 en C. Er zijn ook sushi's met tonijn, groente en fruit zoals avocado. Op zich best gezond. Jammer dat er witte rijst omheen zit, die plakt tenslotte beter dan zilvervliesrijst. Maar deze bevat minder vezels. Als je bij je sushi een (zeewier)salade of sojabonen eet krijg je toch ook weer vezels binnen.

 

Wat sushi eten ongezond (kan) maken zijn de zoute sojasaus en wasabi. Als je elk op zich gezonde sushi daarin dompelt krijg je veel te veel zout binnen. Ook de trend om gefrituurde garnalen en gefrituurde kip in de sushi te verwerken maakt deze sushi's niet echt gezonder. En tenslotte: onbeperkt eten kan ervoor zorgen dat je ook onbeperkt veel calorieën binnen krijgt! Denk bij elke portie dus even goed na of je nog wel honger hebt of trek. Of je je lichaam aan het voeden bent of aan het vullen.

 

Conclusie: Sushi eten kan best gezond zijn. Houd jezelf aan een paar richtlijnen en je kunt er lekker van genieten!

 

Zelf sushi maken: Op internet zijn verschillende lekkere recepten te vinden voor sushi. Op deze manier kies je zelf wat je in de sushi stopt en hoe gezond je ze dus maakt. In de grotere supermarkten zijn ook pakketjes te koop waarmee je gemakkelijk leert om de norirolletjes te maken. Erg leuk om eens uit te proberen.