· 

Het effect van voeding en beweging op artrose

 

Wanneer de kraakbeenlaag, een soort kussentje tussen onze gewrichten, niet voortdurend genoeg voedingsstoffen en beweging krijgt, zal deze als het ware ‘verhongeren’ en langzaam maar zeker afbreken. In een gewricht zit ook gewrichtsvocht. Het afnemen of zelfs verdwijnen van het gewrichtsvocht veroorzaakt pijn en brengt in het ergste geval over elkaar heen schurende botten en artrose met zich mee. 

Je zou het kunnen vergelijken met de ketting van een fiets, het scharnier van je slaapkamerdeur of de versnellingsbak van je auto. Wanneer deze onvoldoende olie en beweging krijgen drogen ze uit en gaat het al snel aan alle kanten piepen en kraken, tot ze helemaal vast komen te zitten. 

 

Voedingstoffen en dagelijkse beweging

Vezelrijke voedingsmiddelen; zoals bonen, linzen, tomaten en kruiden, zitten vol met de voedingsstoffen en vitamines en zijn het favoriete voedsel van ons gewrichtsvocht. Ook bepaalde enzymen helpen het gewrichtsvocht gezond te houden. Die enzymen zitten bijvoorbeeld in ananas, mango, bananen, avocado's, honing en biologische zuivelproducten.
Het gewrichtskraakbeen wordt op zijn beurt blij van beweging. Want beweging bezorgt ons niet alleen plezier, stress vermindering en sociale contacten, het voedt en smeert ook onze gewrichten. Zo blijf je soepel. Een goede balans tussen bewegen en rust is daarom de oplossing voor gezonde gewrichten. 

Er zijn genoeg opties om ons kraakbeen van de nodige voedingsstoffen te voorzien. De kleinste verandering in ons dagelijks leven kunnen al een grote invloed hebben. Ga bijvoorbeeld dagelijks na het eten nog even een stukje wandelen, of loop als je de trap neemt de laatste vijf treden nog een keer op en af. Doe je het liever iets rustiger aan? Ga dan bijvoorbeeld een op de eettafel zitten en laat je benen een paar minuten bungelen, beweeg ze langzaam heen en weer zonder kracht te zetten, net zoals toen je nog klein was, lekker losjes en ontspannen. Je knieën zullen je dankbaar zijn en je belonen met meer bewegingsvrijheid en minder pijn. 

In ieder huishouden zijn er genoeg gemakkelijke manieren om je gewrichten soepel te houden. Zo kan je bijvoorbeeld een handdoek gebruiken wanneer je last hebt van stijve schouders; ga zitten op een stoel, neem de handdoek in je hand en zwaai je arm naar voren en terug naar achteren. 

Wil je nog meer en gestructureerder bewegen? Kom dan naar de sportschool en wij helpen je met de juiste oefeningen!