· 

Ook zo bang om te vallen?

Vallen kan voor ouderen een ernstig probleem zijn, maar gelukkig zijn er eenvoudige stappen die je kunt nemen om het risico te verminderen. In deze blog zullen we enkele tips delen om valpartijen te voorkomen.

 

1. Houd je huis veilig:

Begin met je huis. Zorg voor goede verlichting, verwijder obstakels zoals losse kabels, losse matjes en houd de vloeren droog. Installeer stevige leuningen en handgrepen bij trappen, in de badkamer en toilet voor extra ondersteuning.

2. Blijf actief:

Beweging is belangrijk om de spieren sterk te houden. Als de spieren sterk zijn kun je beter je balans houden. Overweeg om deel te nemen aan onze Seniorfitlessen, Fysio&Fit of neem dagelijkse wandelingen in de buurt.

3. Eet gezond:

Een uitgebalanceerd dieet met voldoende calcium en vitamine D is belangrijk voor sterke botten. Denk hierbij aan kwark, melk en yoghurt. Vrouwen boven de 50 en ook mannen boven de 70 moeten daarnaast extra vitamine D3 slikken omdat dat niet meer voldoende uit het eten gehaald kan worden. Vitamine D3 is zonder recept te koop bij apotheek of drogist. Vrouwen boven de 50 hebben aan 10mcgr per dag genoeg, boven de 70 wordt voor mannen en vrouwen 20 mcgr aanbevolen. Ook is het belangrijk om veel buiten te zijn. Zonlicht zorgt ervoor dat de vitamine uit het eten omgezet wordt in kalk voor de botten.

4. Medicatiebeheer:

Praat met uw arts over uw medicijnen. Sommige medicijnen kunnen duizeligheid veroorzaken. Als je weet dat dat kan gebeuren ben je er alert op en overvalt het je minder. Misschien is er zelfs wel een alternatief medicijn zonder deze bijwerking.

5. Oogzorg:

Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk. Goed zicht helpt u obstakels te zien en te vermijden. Als je een bril hebt, draag deze dan ook. Ook al moet je bijvoorbeeld midden in de nacht alleen maar even naar de badkamer....

6. Schoeisel:

Draag comfortabele, goed passende schoenen met antislipzolen. Vermijd het dragen van versleten of gladde schoenen. Ook slappe sloffen zijn geen goed idee. Wil je in huis vanwege de hygiëne liever geen buitenschoenen dragen? Kies dan voor schoenen die je alleen binnen draagt. Het lopen op gladde sokken kan ook een val veroorzaken.

7. Valtraining:

Overweeg valtraining om uw reactietijd te verbeteren. Hiervoor kun je terecht bij onze fysiotherapeuten. Ook het leren opstaan vanuit een op de grond liggende positie is verstandig om te oefenen. Als de val maar licht was, je hebt je niet echt geblesseerd, is het fijn om weer zelf overeind te komen.

8. Alarmknop:

Overweeg het gebruik van een alarmknop om snel hulp te kunnen roepen in geval van nood. Er zijn tegenwoordig zelfs horloges die het registreren als je valt en dan automatisch iemand voor je bellen!

 

Valpreventie is van groot belang om je onafhankelijkheid en gezondheid te behouden. Met deze eenvoudige stappen kunt u uw kansen op een valpartij aanzienlijk verminderen. Blijf actief, zorg voor een veilig huis en neem je gezondheid serieus. Op die manier kun je blijven genieten van veilig ouder worden