Week 8: Kleur je bord

 

De vraag: “wanneer weet ik of ik gezond eet?” Is er eentje die regelmatig gesteld wordt. Natuurlijk kun je door een gewichtsconsulent je dagelijkse maaltijden laten doorrekenen. Je vult dan een eetdagboekje in waarin je een week lang alles wat je eet en drinkt precies opschrijft. De gewichtsconsulent kan dan met een speciaal ontwikkeld programma uitrekenen of je voldoende van alle voedingsstoffen binnen krijgt. Maar als je zelf een globale inschatting wilt kunnen maken dan kun je kijken naar de kleuren op je bord: Hoe meer kleuren, hoe gezonder! Probeer deze week om bij elke maaltijd te zorgen voor kleur op je bord. Rood (tomaat, paprika, rode bieten, aardbei, frambozen enz), oranje (tomaat, paprika, worteltjes enz) Groen (komkommer, alle groene groentes, appel, peer enz), geel (banaan, maïs, aardappelen, perzik, mango enz) zorgen voor voldoende vitamines en vezels.

Eet je een boterham met kaas? Die kun je kleurrijker maken door op de kaas een paar plakjes tomaat te leggen en een paar blaadjes basilicum erover. Een broodje kipfilet is zoveel lekkerder met een paar schijfjes komkommer en reepjes paprika. Een boterham met pindakaas 100% is lekker en al gezond, maar met plakjes banaan erop (en dan even in de tostimaker!) extra lekker en extra gezond.

 

 

Hier volgen een paar kleurrijke recepten voor deze week.

 

 

 


Download
Spaans stokbroodje.pdf
Adobe Acrobat document 110.5 KB

Download
Pastasalade met basilicumdressing en zal
Adobe Acrobat document 120.4 KB

Download
Salade met rode kidneybonen.pdf
Adobe Acrobat document 93.0 KB

Download
Maaltijdsalade Nicoise.pdf
Adobe Acrobat document 139.4 KB